Monday 23 April 2012

Makhluk Kreatif


Hah ???? makhluk apakah itu ?
pe tu ????
jOm zOom sket ....

.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.


.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.


SELIPAR????
keretip !

Friday 20 April 2012

18SG Kemalangan

EsOk cuti .... tak sabar nak balik rumah .. nak rehat ... esOk tak keja ...
mOon tengOk kat luar tingkap ... resah ! gelisah ! 
ari gelap ... rasanya area Cheras dah ujan dah pOn ...
asal ujan je rasa mcm fObia ... sebab penah jatuh mOtOr masa ujan ...
pape pOn kena berhati-hati tak kira la hujan ataupOn tak...


Amaran ni ... gambaQ kat bawah agk ngeri ... jangan teruskan kalo alergic dgn gambaQ ngeri ...












SemOga jadi iktibar buat kita semua ....


























Menurut maklumat mangsa masih hidup ... hanya pergelangan kaki sahaja yang putus akibat dihimpit lOri yang membelOk secara meluluuntuk memasuki kilang KFC northpOrt ...


Penunggang mOtOr la yang paling berisiko kat atas jalanraya ... kalo tak melanggar pOn berisikO tinggi untuk dilanggar ... 


Monday 16 April 2012

Ubat Monday Blues

Waaaa .... serOnOk ke hujung minggu lalu ? 

Mesti semua rasa malas ja sebab serOnOk sangat menghabiskan cuti hujung minggu .. kan ?

jOm hayati Terengganu Berselawat sambil-sambil buat keje .... baru la segar sket ....  jap lagi mOon update entri yang kOmpOm hilang ngantOk diganti dgn ngeri ... 






Friday 13 April 2012

18SG :: Pandu Cermat , Jiwa Selamat ::

AMARAN : Kalo lemah semangat jangan terOskan scrOll bawah ye ....


EsOk cuti ...so arini mesti ramai yang nak balik kampOng atau plan jenjalan mana-mana kan ? Pape Pown  selamat berhujung minggu ... pandu berhati-hati ... tak mau jadi mcm dalam gambaQ bawah ni ... semOga kita dapat amek iktibar ....jangan sampai menyesal tak sudah sepanjang hayat ...


























Sekali lagi mOon warning .... ngeri taw .... tak memain .... jangan scrOll kalo tak bley tengOk ngeri2 ni ....



































































































































p/s : Update entri ni sambil tutup mata .... tapi ...jangan drive sambil tutup mata ...bahaya ....


Ok ... sekali lagi ...selamat berhujung minggu ... have a safe jOurney ...



SUMBER : email kawan-kawan 

KENAPA KUBUR WANITA DIGALI SEDALAM 7 KAKI BERBANDING KUBUR LELAKI 5 KAKI ?

Selamat Pagi ... Selamat Hari Jumaat .... 

 

Huarggghhh ... ari-ari ngantOk ni ...cmana ni ye... kena berlari-lari anak keliling petisyen ni ... kalo takOt semput blOgwalking je la utk hilangkan mengantOk ...hehehehehe ....

Pagi-pagi terjumpa sOmething menarik yang baru mOon taw .... maaf la... ilmu saya tak seberapa ... jOm kita share sama-sama .... ok ...


KENAPA KUBUR WANITA
DIGALI SEDALAM 7 KAKI
BERBANDING KUBUR
LELAKI 5 KAKI ?

Isteri : Abang, boleh
sayang tanya?
Suami : Ye sayang. Nak
tanya apa?

Isteri : Sayang pelik la
abang. Kenapa syarat
dalam Islam, bila lelaki
meninggal
dunia, kubur nya digali
sedalam 5 kaki tapi kubur
wanita berlainan digali
sedalam 7 kaki?
Suami : Ooo.. InsyaAlLah
senang ja jawapannya tu..
(sambil tersenyum).

"Kalau nak tau Islam ni
agama yang sangat
prihatin dan bijaksana.
Sebenarnya sebab kubur
wanita digali lebih dalam
dari lelaki kerana jika
berlaku banjir, jenazah
wanita tersebut tak akan
terapung ke atas dan
akhirnya akan membuka
aurat jenazah. Islam
sangat menjaga aurat
kaum wanita, sampaikan
hingga nyawa dah
melayang dari jasad pun.
Islam masih melindungi
aurat kaum wanita."

Isteri : SubhanaAlLah.
Besarnya kuasa AlLah ya
abang.
Suami : *Hanya
tersenyum*

Wahai kaum wanita.
Tutuplah aurat mu
dengan sempurna, ketika
masih bernyawa. Kerana
InsyaAlLah, AlLah juga
akan membantu
melindungi aurat mu
walaupun nyawa sudah
tiada suatu hari
kelak..




Sumber : faceboOk 


Ok ....Selamat Beramal 
^_^

Thursday 12 April 2012

Aku Tak Bodoh

Huarggghhhhh ... mengantOknya la mata ni ... ni la akibat kalo tidoQ bukan pada waktu tidoQ dan berjaga ketika waktu tidoQ ... hehehe ... 


So , dah tak bOleh tidoQ tu mOon layan je la pape mOvie kat yOutube ... dan terjumpa serta tertengOk cerita AKU TAK BODOH ....


Dah lama dah filem ni ditayangkan ... 02 Disember 2010 ... lama la tu kan ... sebab setahOn berlambak filem baru keluar ...tahun 2010 ni mOon ligat lagi pi tengOk wayang ...dan tak taw la kenapa masa ni terlepas tengOk cerita ni ... tak pa...tak lapOk lagi rasanya cerita ni ... hehehe sedapkan ati yang dah ketinggalan ni ...  


Dah lama mOon tak menangis tengOk Filem maupOn drama ... semacam tak dak perasaan ... sebenarnya bukan tak dak perasaan tapi mesej yang nak disampaikan tu kurang menusuk kalbu ...


Ni sinOpsis cerita AKU TAK BODOH yang mOon kOrek dari SINI 






Aku Tak Bodoh adalah filem Malaysia yang mengadaptasi filem Jack Neo. Bukan saja pelakon yang digunakan adalah pelakon dari Malaysia, malah krew penerbitan serta dana yang dilaburkan untuk filem ini juga datangnya daripada syarikat-syarikat di Malaysia.
“Tak dinafikan konsep dan jalan ceritanya sama tetapi kami tidak tiru bulat-bulat.Aku Tak Bodoh diubahsuai mengikut kesesuaian budaya, bahasa dan sensitiviti masyarakat Malaysia. Jadi, isu sebegini tidak sepatutnya timbul,” kata Wakil penerbit filem Aku Tak Bodoh iaitu Ahmad Puad Onah.

Pelakon :
  • Adibah Noor
  • Amy Mastura
  • Jalaluddin Hasan
  • Namron
  • Riezman Kuzaimi
  • Rohaizat Hassan
  • Suhairri Sunari
  • Wan Noor Aizzat





Sudin seorang ramaja berusia 16 yang dibesarkan oleh bapanya yang telah di tinggalkan isteri sejak kecil sentiasa kekurangan kasih sayang dari ayahnya.
Cara ayahnya amat keras semasa membesarkan nya sehingga dia menjadi seorang anak yang kuat melawan kata orang tua. Hidup dalam serba kekurangan dan sentiasa di pandang buruk oleh guru sekolahnya.

Roy pula anak orang berada dan mempunyai seorang lagi adik lelakinya iaiut Jefri.
Kedua orang tuanya sentiasa sibuk dengan urusan pejabat sehingga mengabaikan mereka berdua. Roy gemar menghabiskan masanya dengan berblogging dan berjaya meraih kejayaan sebagai “best Blogging” dan di anugerahkan hadiah tetapi ibunya sentiasa menindas kehendaknya.

Roy dan Sudin berkawan baik dimana sentiasa tolong menolong andai ada kesusahan yang terjadi antara mereka.


Jerfi pula seorang kanak yang memerlukan perhatian dari kedua orang tuanya tetapi tidak di endahkan sehingga la ia telah melakukan perkara yang di luar jangkaan.

mOon rasa : 
*** Banyak aksi-aksi kelakar tambah-tambah part mengandOng tu ... teringat zaman kecik-kecik dulu .. semua bnda tak taw 
*** tOuching sangat ... mOon cadangkan anda bayangkan anda di watak ibubapa bukan anak-anak ... terasa mencabarnya la jadi mak bapak n i ... cmna la nak handle kalo ada anak-anak mcm ni ...
*** sesuai untuk tOntOnan umum 
*** lebey best dari Filem Ombak Rindu , 7 Petala Cinta , Adnan Sempit malah Harry pOtter sekalipOn...waaaa gittew ....

tak caya ??? tengOk sediri la ye ... tak ketinggalan zaman lagi cerita ni ....best !!

Selamat menOntOn ... jangan lupa imagine adalah adalah mak pak  ye....



Tuesday 10 April 2012

SUPER SPONTAN

Haipppp .... !

tOlOng jangan kaco ... mOon tgh sibOk ni ...
sibOk nak habiskan tengOk SUPER SPONTAN ....

Best sangat ... semua spOntan ...

jOm layan sama-sama .....


Setakat ni mOon baru dapat habiskan part 3 EpisOd 1 ...
Suka tengOk artis-artis yang jOin ... happening je... 
tapi ... macam tak sesuai dan mesra je Adibah nOr jadi pengacara ...
Apa pendapat kamu-kamu semua ?



Monday 9 April 2012

Untuk semua fOllower tentangbOolan dOt blOgspot

Hah ??? arini dah 9 April dah ...dah terlepas 7 April ... waaaaa ... dah terlepas .... aaaaa ....
waaaa....huhuhuhu...
sambOng lagi nanges .....waaaaa ..... 
T_T

Ada apa dengan 7 April yang mOon dOk sedey2 sgt tu ...? Pada tarikh tersebut sebenarnya genap la setahOn usia tentangbOolan dOt blOgspOt ni ... tapi terlepas la pulak .. hehehehe...

Sejak akhir-akhir ni mmg mOon jarang update / pOst entri ... tak menyempat ... hehehe ... dan dah kurang sangat berblOg walking ... tapi syukur alhamdulillah masih ada yang sudi bertandang , kOmen dan sudi fOllOw blOg tentangbOolan dOt blOgspOt yang tak seberapa ni .. tenkiu semua ...

TAPI ....ada fOllower mOon yang tak dapat mOOn nak fOllOw blOg mereka sebab tak dak link ... 

mai sini mOon tunjuk cmana nak buat supaya link tu muncul dan senang orang nak fOllOw kita balik ...

Mula-mula pi kat DASHBOARD 


Pastu sayang-sayang semua klik kat SETTINGS macam mOon kat dalam gambaQ di atas ....

Ok...pastu akan kuar seperti gambaQ di bawah .... klik tang PUBLISHING ... 




Pah tu taipkan link sayang-sayang semua macam yang mOon circle kan dalam gambaQ di bawah .....


Kemudian SAVE SETTINGS


 Siap !!! senang ja kan?

Sayang-sayang semua yang belum mOon fOllOw bley tinggalkan LINK kat kOmen entri ni ... bley ? nanti mOon akan terjah blOg kamu semua...


Niat Di dalam Hati Ketika Mengambil Wuduk




Ketika Ambil Wuduk niatkanlah dalam hati

1. Ketika berkumur, berniatlah kamu dengan,
"Ya Allah, ampunilah dosa mulut dan lidahku ini".

2. Ketika membasuh muka, berniatlah kamu dengan,
... "Ya Allah, putihkanlah >mukaku di akhirat kelak, Janganlah Kau hitamkan muka ku ini".

3. Ketika membasuh tangan kanan, berniatlah kamu dengan,
"Ya Allah, berikanlah hisab-hisab ku di tangan kanan ku ini".

4. Ketika membasuh tangan kiri, berniatlah kamu dengan,
"Ya Allah, janganlah Kau berikan hisab-hisab ku di tangan kiri ku ini".

5. Ketika membasuh kepala, berniatlah kamu dengan,
"Ya Allah, lindunglah daku dari terik matahari di padang Masyar dengan Arasy Mu".

6. Ketika membasuh telinga, berniatlah kamu dengan,
"Ya Allah, ampunilah dosa telinga ku ini".

7. Ketika membasuh kaki kanan, berniatlah kamu dengan.
"Ya Allah, permudahkanlah aku melintasi titian Siratul Mustaqqim".

8. Ketika membasuh kaki kiri, berniatlah kamu dengan,
"Ya Allah, bawakanlah daku pergi ke masjid-masjid, surau-surau dan bukan tempat-tempat maksiat".





SUMBER




SemOga semua berOleh manfaat ... InsyaAllah ...
^_^



Sunday 8 April 2012

RestOran feeling alal-ala burOng

Masa kecik-kecik a.k.a zaman kanak-kanak dulu mOon selalu berangan nak jadi burung ... kan best kalo jadi burung .... tak payah pi sekOlah .. tak yah tOlOng mak jaga adik-adik ... tak yah cuci baju .... terbang...terbang...dan ..kena lastik ...pang! adOi ....hehehehehe....

best kan kalo jadi burung ...feel free gitu ...


Tetiba teringat kembali nOstalgia tu gara-gara terjumpa beberapa gambaQ ni .... katanya ianya hanya terdapat di Soneva Kiri, Six Senses Resorts & Spa di Thailand ... tengOk macam sarang burOng pn ada kan ? x caya ? jOm tengOk ....







GambaQ last ni macam dari pandangan mata burOng yang sedang intai habuan perOtnya ...kan ?



Nak p ...nak p...nak p  (sambil buat aksi gedik2 sket ) hehehehhe
 





Seindah Biasa

Assalamualaikum ....


HambOi....tajOk entri berbunga-bunga ... bunga lalang lagi...hehehehe ....

mOod :: sedikit berduka :::

maunya tak berduka...bayangkan kalau tetiba kamu dapat taw yang sebenarnya kamu ditipu sejak hampir tiga tahOn yang lepas .... OMG !!!

ikOtkan ati yang marah apa pOn tak menjadi .... apa yang mampu mOon buat hanyalah bersabar dan terus bersabar ...dan jalani hidup yang Allah anugerahkan ni dengan keceriaan ...lupakan kesakitan itu ... let it gO je la ... semOga Allah sahaja lah yang akan membalas perbuatannya itu ....

kan ...think pOsitif aja ... semua yg dia buat kat mOon tu hanya untuk mematangkan dan membuat mOon belajar lebney erti sabar dan tabah ...

dah tak mau fikir kenapa dan mengapa diperlakukan sebegitu  setalah begitu banyak yang mOon kOrbankan .... yeahhhhhhh !

chill ~~~

 kamu ... layan je la ye lau ni ...khas utk kamu ....hehehehehe


Saturday 7 April 2012

Sehari bersama IMKEDA

Assalamualaikum ....
Salam Sejahtera ....
Kawan-kawan sekalian .....


hah ... gelak ...gelak .... gelak ye tengOk pic mOon tengah belajaQ memandu tu ... 
yelah ... umoQ dah tua baru nak amek lesen keta ... hehehehe .... baru ada rezki lebey sket nak amek lesen memandu kelas D ...kelas B dah settle lama ... tak perlu tempek 'P' dah pOwn ...

Jumaat 06 April 2012 ...semalam la kan ...hehehe ...mOon telah menjalani ujian JPJ bahagian II dan III pas sebulan ditangguhkan atas alasan2 tertentu yang ngak bisa diceritain...hehehehe... Semalam ramai gila kOt mOon rasa yang menduduki ujian ... pegawai JPJ nya kurang ....mOon dapat sessi ke 2 ...nOmbOr 9 ....punya lama tunggu .... kira-kira kul5 petang baru la mOon selesai ujian tersebut. 

Dia punya debOr mengalahkan nak diakadnikahkan...fuhhh....tambah-tambah lak dOk tengOk ramai yang gagal kat bukit .... tapi mOon tak risau sangat tang bukit sebab abg gumOk mOon dah ajaQ teknik2 yg betOi ... cuma tang parking tu ... alahai ...sangat takOt ...sampai lupa nak luruskan tayar masa nak keluarkan kenderaan dari petak parking tu...hasilnya sedikit bOntOt tekeluaQ di situ ... makanya wisel pOn ditiup pegawai JPJ ...U ARE FAILED ! waaaaaaaaa IMKEDA we will see again lOrhhh...huhuhuhu .... tangisan dalam kerinduan ::tetiba::

Pas tu tunggu lak giliran untuk ujian bahagian III iaitu ujian jalanraya .... rehat sekejap then kul2.30 petang nasOk balik .... untuk jalanraya mOon kurang sikit debOr walaupOn tengOk ramai yg balik dengan pegawai JPJ yang jadi drivernya .... tak tahu la kenapa kurang berdebOr ...

so .... alhamdulillah .... ujian bahagian III mOon BERJAYA ok ....huhuhu... bangga la jugak walaupOn parking tak lepas sket je sebab untuk pengetahuan hangpa semua, mOon tak pernah dan tak pandai langsung drive sebelum ni ...yeahhhhh ....

Selamat Berjaya untuk mOon bagi sessi ulangan yang tak tau lagi bila tarikhnya ...dan selamat la perabihkan cuti hat yang tak berapa banyak ni...hehehehe ....

Ok sayang-sayang semua ... laen kali mOon mensewel kan lagi di sini ye ...

bye!

^_^