Friday, 28 September 2012

:: senyum ... tak perlu kata apa-apa ::




Ada sorang budak darjah 1 ni. Dia selalu senyum kat tabung masjid..Perilaku budak tu dilihat oleh imam dan imam tu berasa hairan.
Suatu hari imam bertanya kpd budak tersebut
...“Kenapa adik senyum kat tabung tu?”Budak tu pun jawab.

“Cikgu saya pesan, senyum itu sedekah.saya takda duit nak sedekah, jadi saya senyum jelah kat tabung tu..




hehehe .... kan manis kalo senyum mcm baby ni ... sakit ati kan bila kita senyum sampai telinga tapi .....  dijeling dgn muka ketat kat kita pulak ... 


huh ??? simpan je muka ketat u tu .... wekkkk :p




Tuesday, 25 September 2012

:: Di kampOng ::

6mOnth preggy .... 
last week punya cerita .... 
time pregnant , ni la kali pertama mOon naek bas balik ke kampOng ... tak la jauh sangat pOn KL - Taiping ... dalam 3 jam lebey ... tapi ... sakit pinggang jugak ...jenuh pusing kiri dan kanan ....adehhhh...adehhh... ku gagahkan jugak demi nak tengOk kawan sekOlah dulu naek pelamin dgn cunnya .... 

Tahniah Lyly Salwana ... semOga pernikahan kalian bahagia , berkekalan hingga ke jannahNYA ....



ni anak2 buah kesayangan bersama paksu depa .... paksu baju marOon ... anak buah lagi besaQ dari paksu hOkeyyyy .... hehehe so selalu la jadi mangsa buli anak buahnya .... 

Opssss ... arini 25 September ari lahir adik bOngsu mOon ni yang ke 8 ... alhamdulillah ... 8 tahOn dah budak pramatang ni .... hehehe marah sunggOh beliau kalo mOon panggei dia " pramatang " ....


Budak ni ke mana aja suka sangat berkepit dengan mOon .. mOon pn suka sangat budak ni ... tak banyak ragam mcm yg budak sebelah tu ... errrrrr ..... tp kedua-duanya mOon sayang ^_^

ni pulak cucu-cucu baru mak mOon .... dah besaQ dah depa ni ... 






sekian ~~~

Thursday, 6 September 2012

Assalammualaikum ... 
Salam sejahtera ....
Hai kawan-kawan ....


Yup ... dalam setahOn ni banyak sangat perubahan dalam hidup mOon ... sebab tu blOg pOn tak di hapdet  ... dari sOal ati hingga la sOal kerja ...tOtally changed .... hehehe ... maap !


Allah tidak akan sekali-kali menguji hambaNya diluar kemampuan hambaNya. Dan melalui ujian yang diturunkanNYA jua mOon merasa bahagia ni .....





Alihkan pandangan matamu ke arah LAUT, airnya cantik membiru dan penuh dengan ketenangan. Tetapi hanya Allah sahaja yang mengetahui rahsia di dalamnya. Begitu juga dengan kehidupan manusia, riang dan ketawa tetapi hanya Allah yang mengetahui rahsia kehidupannya. Jika rasa kecewa, alihkan pandanganmu ke arah SUNGAI, airnya tetap mengalir biarpun berjuta batu yang menghalangnya. Dan jika rasa sedih,alihkan pandanganmu ke arah LANGIT, sedarlah dan sentiasa ingatlah bahawa Allah sentiasa bersamamu.


 Untuk orang yang Menyayangi ku..terima kasih telah membuatku menjadi orang yang begitu sempurna dimatamu...


Untuk orang yang Menyakitiku terima kasih juga kerana mengajarku erti kesabaran..Semoga kamu tidak merasakan sakit yang ku rasakan...


Untuk orang yang pernah aku sakiti ...maafkanlah kekhilafanku..aku hanya manusia yang sangat jauh dari kesempurnaan...





 Untuk sahabatKu...: mungkin kita banyak perbezaan..namun tak mungkin dapat ku nafikan..kalau dalam hidup ni aku sangat memerlukan kamu semua....




Untuk orang yang telah menganggapku sebagai saudara..: terima kasih yang amat sangat kerana menyayangiku dengan ikhlas dan memberikan perhatian dalam hidupku...





Tetiba lagu si chanteQ Adira lak ... hehehe ....


Selain bertukar status sebagai isteri , ada satu lagi perubahan besar dalam hidup mOon... dan sangat bersyukur dengan kurniaanNYA .... tadaaaaa ....


Itu masa anak usia 11minggu ... sekarang dah besaQ ... 23 minggu sudah ... tak berapa lama lagi je nak masOk trimester ke 3 ... seusia 15minggu dalam kandungan lagi mOon dapat rasa gerakan pertama anak ... menitis jugak ayaQ mata ni ... syahdu ja rasa .... insyaAllah anak akan tengOk dunia Januari 2013 nanti .... 



Maka ... berbahagialah masa lalu mOon dengan pilihannya .... dan selamat datang wahai masa hadapan ku ....





... dulu satu ari sekurang-kurangnya satu entri .... la ni, satu entri amek masa 2 bulan ... kihkihkih... sOrry tentangbOolandOtblOgspOt cayank ....


Friday, 18 May 2012

Makanan Yang Baik Dikatakan Tidak Baik



Tahu jenis potongan daging kambing? Sedarkah kopi dan daging kambing adalah makanan sunnah nabi?


1. Bijak sungguh Yahudi memperdayakan kita umat Islam, mereka suruh kita minum susu lembu buatan mereka, tapi mereka minum susu kambing, mereka minum apa yang diminum oleh Nabi kita Muhammad SAW. Mengapa kita tidak ikut nabi kita, kita ikut orang zionis tapi ternyata mereka mengikut apa yg nabi kita makan dan minum.

2. Teruskan membongkar kebijaksanaan Zionis menipu umat Islam. Kata-katanya ini adalah bertepatan dengan hadis Rasulullah: "Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikutnya dalam perkara-perkara kecil".

3. Kita diajar dalam buku biologi, buku pemakanan (kajian dan terbitan para Zionis ini) bahawa kalau nak dapat vitamin B dan kalau nak tambah darah kita kena makan hati haiwan dan hati ayam tetapi sebenarnya Nabi kita tidak menggalakkan pemakanan organ dalaman. Nak ikut Zionis ke nak ikut nabi kita?

4. Sebenarnya makan hati ayam dapat melembabkan otak kita sebab hati merupakan organ di mana semua toksin akan dikumpulkan dan dineutralkan. So, kepekatan toksin adalah tinggi di hati ayam, makanlah kita toksin tersebut serta bengaplah otak kita umat Islam sebab percaya buku sains keluaran Zionis ini.

5. Kita diajar dalam sains bahawa kopi tidak bagus untuk kesihatan. Namun sebenarnya kopi adalah antara minuman kegemaran Nabi kita selain susu dan madu. Cuba tengok Zionis, mereka minum kopi, Starbuck. Profesor di UK mengatakan yang Zionis semua ada segelas kopi di tangan mereka. Kita diajar memakan kambing tinggi kolesterol, namun kambing juga adalah makanan Nabi kita. Seolah-olah buku sains ni nak merendahkan pemakanan Nabi kita. Sebenarnya daging kambing adalah daging paling kurang kolesterol.

6. Para Zionis ni juga menggalakkan kita minum dan makan makanan yang langsung tak berkhasiat, contohnya Coke dan Maggi. Coke tu sangatlah beracun, pastu sangat tidak bagus untuk kesihatan (gula tinggi, berasid, pH dalam lingkungan 3.5, ada racun tersembunyi). Orang Melayu kita juga yang ketagih minum Coca-Coladan Pepsi-Cola.

7. Kita diajar bahawa makan McDonalds adalah bagus, namun sebenarnya McDonalds adalah makanan yang sangat tinggi MSG dan kolesterolnya dan paling banyak lemak tepu trans. Untuk pengetahuan, para Zionis agen Dajjal ni jugak mengwar-warkan kebaikan minum soya (sebab USA merupakan pengeluar soya terbesar), namun sebenarnya soya dapat melemahkan kejantanan lelaki dan mengurangkan kesuburan lelaki dan perempuan.

8. Selain itu juga soya dapat meningkatkan risiko kanser payudara, kanser ovari, kanser prostat, serta melemahkan otak dan tulang sebab dalam soya ada hormon estrogen yang sama dengan estrogen pada wanita. Pastu soya ada phytic acid yang membuatkan penyerapan kalsium, magnesium dan zinc yang penting untuk badan kita terjejas.












Tuesday, 15 May 2012

Kucing Chumil Terbiar



Kesian kucen ni ... menagih simpati ... dOk melangut depan umah adik mOon ... mungkin dia dapat hidu bau kucen peliharaan adik mOon kOt ... mana la taw kOt2 ada yang bersimpati nak bagi makanan kat dia...

Mula-mula mOon tengOk dia dOk tunggu depan pintu rumah tingkat 4 ... tapi rumah tu macam tak berpenghuni ... so .... dia mai umah adik mOon ...terOs bg dia makan ...

UiyOoO....dia makan dengan lahap ... air pn minum banyak ...kesian kan dia... kalo dia sihat ni mesti chanteQ ni ... tu la...waktu chanteQ dibelai2 , dipeluk , disayang dan dimanja .... bila dah cOmOt ...terbuang mcm tu ja...

mOon tak buley nak amek bela dia sbb mak mertua tak izinkan pelihara kucen ...so ...bley tengOk je la ....




Monday, 23 April 2012

Makhluk Kreatif


Hah ???? makhluk apakah itu ?
pe tu ????
jOm zOom sket ....

.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.


.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.


SELIPAR????
keretip !

Friday, 20 April 2012

18SG Kemalangan

EsOk cuti .... tak sabar nak balik rumah .. nak rehat ... esOk tak keja ...
mOon tengOk kat luar tingkap ... resah ! gelisah ! 
ari gelap ... rasanya area Cheras dah ujan dah pOn ...
asal ujan je rasa mcm fObia ... sebab penah jatuh mOtOr masa ujan ...
pape pOn kena berhati-hati tak kira la hujan ataupOn tak...


Amaran ni ... gambaQ kat bawah agk ngeri ... jangan teruskan kalo alergic dgn gambaQ ngeri ...












SemOga jadi iktibar buat kita semua ....


























Menurut maklumat mangsa masih hidup ... hanya pergelangan kaki sahaja yang putus akibat dihimpit lOri yang membelOk secara meluluuntuk memasuki kilang KFC northpOrt ...


Penunggang mOtOr la yang paling berisiko kat atas jalanraya ... kalo tak melanggar pOn berisikO tinggi untuk dilanggar ... 


Monday, 16 April 2012

Ubat Monday Blues

Waaaa .... serOnOk ke hujung minggu lalu ? 

Mesti semua rasa malas ja sebab serOnOk sangat menghabiskan cuti hujung minggu .. kan ?

jOm hayati Terengganu Berselawat sambil-sambil buat keje .... baru la segar sket ....  jap lagi mOon update entri yang kOmpOm hilang ngantOk diganti dgn ngeri ... 






Friday, 13 April 2012

18SG :: Pandu Cermat , Jiwa Selamat ::

AMARAN : Kalo lemah semangat jangan terOskan scrOll bawah ye ....


EsOk cuti ...so arini mesti ramai yang nak balik kampOng atau plan jenjalan mana-mana kan ? Pape Pown  selamat berhujung minggu ... pandu berhati-hati ... tak mau jadi mcm dalam gambaQ bawah ni ... semOga kita dapat amek iktibar ....jangan sampai menyesal tak sudah sepanjang hayat ...


























Sekali lagi mOon warning .... ngeri taw .... tak memain .... jangan scrOll kalo tak bley tengOk ngeri2 ni ....



































































































































p/s : Update entri ni sambil tutup mata .... tapi ...jangan drive sambil tutup mata ...bahaya ....


Ok ... sekali lagi ...selamat berhujung minggu ... have a safe jOurney ...



SUMBER : email kawan-kawan 

KENAPA KUBUR WANITA DIGALI SEDALAM 7 KAKI BERBANDING KUBUR LELAKI 5 KAKI ?

Selamat Pagi ... Selamat Hari Jumaat .... 

 

Huarggghhh ... ari-ari ngantOk ni ...cmana ni ye... kena berlari-lari anak keliling petisyen ni ... kalo takOt semput blOgwalking je la utk hilangkan mengantOk ...hehehehehe ....

Pagi-pagi terjumpa sOmething menarik yang baru mOon taw .... maaf la... ilmu saya tak seberapa ... jOm kita share sama-sama .... ok ...


KENAPA KUBUR WANITA
DIGALI SEDALAM 7 KAKI
BERBANDING KUBUR
LELAKI 5 KAKI ?

Isteri : Abang, boleh
sayang tanya?
Suami : Ye sayang. Nak
tanya apa?

Isteri : Sayang pelik la
abang. Kenapa syarat
dalam Islam, bila lelaki
meninggal
dunia, kubur nya digali
sedalam 5 kaki tapi kubur
wanita berlainan digali
sedalam 7 kaki?
Suami : Ooo.. InsyaAlLah
senang ja jawapannya tu..
(sambil tersenyum).

"Kalau nak tau Islam ni
agama yang sangat
prihatin dan bijaksana.
Sebenarnya sebab kubur
wanita digali lebih dalam
dari lelaki kerana jika
berlaku banjir, jenazah
wanita tersebut tak akan
terapung ke atas dan
akhirnya akan membuka
aurat jenazah. Islam
sangat menjaga aurat
kaum wanita, sampaikan
hingga nyawa dah
melayang dari jasad pun.
Islam masih melindungi
aurat kaum wanita."

Isteri : SubhanaAlLah.
Besarnya kuasa AlLah ya
abang.
Suami : *Hanya
tersenyum*

Wahai kaum wanita.
Tutuplah aurat mu
dengan sempurna, ketika
masih bernyawa. Kerana
InsyaAlLah, AlLah juga
akan membantu
melindungi aurat mu
walaupun nyawa sudah
tiada suatu hari
kelak..




Sumber : faceboOk 


Ok ....Selamat Beramal 
^_^

Thursday, 12 April 2012

Aku Tak Bodoh

Huarggghhhhh ... mengantOknya la mata ni ... ni la akibat kalo tidoQ bukan pada waktu tidoQ dan berjaga ketika waktu tidoQ ... hehehe ... 


So , dah tak bOleh tidoQ tu mOon layan je la pape mOvie kat yOutube ... dan terjumpa serta tertengOk cerita AKU TAK BODOH ....


Dah lama dah filem ni ditayangkan ... 02 Disember 2010 ... lama la tu kan ... sebab setahOn berlambak filem baru keluar ...tahun 2010 ni mOon ligat lagi pi tengOk wayang ...dan tak taw la kenapa masa ni terlepas tengOk cerita ni ... tak pa...tak lapOk lagi rasanya cerita ni ... hehehe sedapkan ati yang dah ketinggalan ni ...  


Dah lama mOon tak menangis tengOk Filem maupOn drama ... semacam tak dak perasaan ... sebenarnya bukan tak dak perasaan tapi mesej yang nak disampaikan tu kurang menusuk kalbu ...


Ni sinOpsis cerita AKU TAK BODOH yang mOon kOrek dari SINI 






Aku Tak Bodoh adalah filem Malaysia yang mengadaptasi filem Jack Neo. Bukan saja pelakon yang digunakan adalah pelakon dari Malaysia, malah krew penerbitan serta dana yang dilaburkan untuk filem ini juga datangnya daripada syarikat-syarikat di Malaysia.
“Tak dinafikan konsep dan jalan ceritanya sama tetapi kami tidak tiru bulat-bulat.Aku Tak Bodoh diubahsuai mengikut kesesuaian budaya, bahasa dan sensitiviti masyarakat Malaysia. Jadi, isu sebegini tidak sepatutnya timbul,” kata Wakil penerbit filem Aku Tak Bodoh iaitu Ahmad Puad Onah.

Pelakon :
  • Adibah Noor
  • Amy Mastura
  • Jalaluddin Hasan
  • Namron
  • Riezman Kuzaimi
  • Rohaizat Hassan
  • Suhairri Sunari
  • Wan Noor Aizzat





Sudin seorang ramaja berusia 16 yang dibesarkan oleh bapanya yang telah di tinggalkan isteri sejak kecil sentiasa kekurangan kasih sayang dari ayahnya.
Cara ayahnya amat keras semasa membesarkan nya sehingga dia menjadi seorang anak yang kuat melawan kata orang tua. Hidup dalam serba kekurangan dan sentiasa di pandang buruk oleh guru sekolahnya.

Roy pula anak orang berada dan mempunyai seorang lagi adik lelakinya iaiut Jefri.
Kedua orang tuanya sentiasa sibuk dengan urusan pejabat sehingga mengabaikan mereka berdua. Roy gemar menghabiskan masanya dengan berblogging dan berjaya meraih kejayaan sebagai “best Blogging” dan di anugerahkan hadiah tetapi ibunya sentiasa menindas kehendaknya.

Roy dan Sudin berkawan baik dimana sentiasa tolong menolong andai ada kesusahan yang terjadi antara mereka.


Jerfi pula seorang kanak yang memerlukan perhatian dari kedua orang tuanya tetapi tidak di endahkan sehingga la ia telah melakukan perkara yang di luar jangkaan.

mOon rasa : 
*** Banyak aksi-aksi kelakar tambah-tambah part mengandOng tu ... teringat zaman kecik-kecik dulu .. semua bnda tak taw 
*** tOuching sangat ... mOon cadangkan anda bayangkan anda di watak ibubapa bukan anak-anak ... terasa mencabarnya la jadi mak bapak n i ... cmna la nak handle kalo ada anak-anak mcm ni ...
*** sesuai untuk tOntOnan umum 
*** lebey best dari Filem Ombak Rindu , 7 Petala Cinta , Adnan Sempit malah Harry pOtter sekalipOn...waaaa gittew ....

tak caya ??? tengOk sediri la ye ... tak ketinggalan zaman lagi cerita ni ....best !!

Selamat menOntOn ... jangan lupa imagine adalah adalah mak pak  ye....



Tuesday, 10 April 2012

SUPER SPONTAN

Haipppp .... !

tOlOng jangan kaco ... mOon tgh sibOk ni ...
sibOk nak habiskan tengOk SUPER SPONTAN ....

Best sangat ... semua spOntan ...

jOm layan sama-sama .....


Setakat ni mOon baru dapat habiskan part 3 EpisOd 1 ...
Suka tengOk artis-artis yang jOin ... happening je... 
tapi ... macam tak sesuai dan mesra je Adibah nOr jadi pengacara ...
Apa pendapat kamu-kamu semua ?



Monday, 9 April 2012

Untuk semua fOllower tentangbOolan dOt blOgspot

Hah ??? arini dah 9 April dah ...dah terlepas 7 April ... waaaaa ... dah terlepas .... aaaaa ....
waaaa....huhuhuhu...
sambOng lagi nanges .....waaaaa ..... 
T_T

Ada apa dengan 7 April yang mOon dOk sedey2 sgt tu ...? Pada tarikh tersebut sebenarnya genap la setahOn usia tentangbOolan dOt blOgspOt ni ... tapi terlepas la pulak .. hehehehe...

Sejak akhir-akhir ni mmg mOon jarang update / pOst entri ... tak menyempat ... hehehe ... dan dah kurang sangat berblOg walking ... tapi syukur alhamdulillah masih ada yang sudi bertandang , kOmen dan sudi fOllOw blOg tentangbOolan dOt blOgspOt yang tak seberapa ni .. tenkiu semua ...

TAPI ....ada fOllower mOon yang tak dapat mOOn nak fOllOw blOg mereka sebab tak dak link ... 

mai sini mOon tunjuk cmana nak buat supaya link tu muncul dan senang orang nak fOllOw kita balik ...

Mula-mula pi kat DASHBOARD 


Pastu sayang-sayang semua klik kat SETTINGS macam mOon kat dalam gambaQ di atas ....

Ok...pastu akan kuar seperti gambaQ di bawah .... klik tang PUBLISHING ... 




Pah tu taipkan link sayang-sayang semua macam yang mOon circle kan dalam gambaQ di bawah .....


Kemudian SAVE SETTINGS


 Siap !!! senang ja kan?

Sayang-sayang semua yang belum mOon fOllOw bley tinggalkan LINK kat kOmen entri ni ... bley ? nanti mOon akan terjah blOg kamu semua...