Wednesday, 27 April 2011

Kebaikan Derma Darah

"....Tahukah anda, tindakan menderma darah akan mengurangkan paras ‘iron’
di dalam darah. ‘Iron’ adalah oksidan yang akan meningkatkan radikal
bebas di dalam tubuh. Jadi apabila anda menderma darah sekurang-kurangnya sekali dalam setahun, anda akan mengalami penurunan tahap ‘iron’ dan ini turut mengurangkan risiko serangan jantung pada diri..."


Menderma darah bukan hanya dapat menyelamatkan nyawa orang lain tetapi pada masa yang sama penderma turut menikmati faedahnya. Menderma darah boleh merangsang badan menghasilkan lebih banyak sel darah baru; secara tidak langsung akan meningkatkan taraf kesihatan penderma kerana sel darahbaru mempunyai keupayaan membawa oksigen yang jauh lebih baik berbanding sel lama.

Selain itu secara psikologi, penderma darah sebenarnya berasa lebih tenang kerana mempunyai tahap kesihatan yang baik.

Langkah ini juga membolehkan penderma mengetahui tahap kesihatan mereka kerana jika didapati penderma menghidap penyakit tertentu, perkara berkenaan akan dimaklumkan segera supaya mereka boleh mendapatkan rawatan sewajarnya.

Ciri-ciri penderma darah:

  Berumur 18 hingga 65 tahun.Berat badan melebihi 45 kilogram.


 Tahap haemoglobin sekurang-kurangnya 12.5 peratus.
 Tidak menghidap penyakit kronik.

 Tidak minum alkohol 24 jam sebelum menderma.

 Tidak mengambil ubat antibiotik, kecuali dengan kebenaran doktor.
 Tidur melebihi lima jam pada malam sebelum hari menderma.



* * * * *
Pada 24/02/2011 aritu mOon beranikan diri untuk derma darah...tahniah untuk diri sendiri ... 
dh lama pasang niat murni ni...tp bila nk p ja habis ketaQ urine lutut...hikhikhik...x la sakit sangat derma darah ni...sakit lagi berak sembelit :p ... cuma terasa la jgk jarum tu menujah masOk...errr...2 belum buat akupuntur lagi..lagi banyak jarum...

 * * * * *

mula2 cik MiSi cucuk sebelah kanan...nebes habes...tb2 dia cakap "....dah bengkak dik"...mOon dengan bOngOknya bertanya "...kalo bengkak kenapa? x bley ke?"...mulut x reti dOk diam mOon ni...cIk MiSi tu cakap kalo dh bengkak x bley kua darah dah...kena la cucuk sebelah kiri lak...dh la 1st time...adOiiii...kan terpaksa nebes skali lagi bila nk cucuk sebelah kiri lak....

* * * * *

Berikut adalah bukti2 bahawa cerita di atas adalah benar dan nyata...

wajib tayang bukti2 sahih ni..
 



ni sehari pas derma darah...ari ke3 hitam terus...hOhOhO...saja besaQkan gambaQ ni...bangga! tOlong jeles banyak2 ye... :p


darah jenis "A" okey...mahal...tOlong jeles banyak2 sekali lagik! 
Opss...tulisan orang seni ni...


hebak dOp tentangbOolan a.k.a mOon??? hOhOhO...kecOh betOi mOon pdhal baru sekali je derma darah...

jangan isau sal kenaikan berat badan...dusta belaka...mOon tengOk maintain je...yang penting dapat tOlong orang lain...cuba bayangkan kalo ahli kuage kita ataupun kita sndri memerlukan darah (mcm pOnti lak...) tapi xde orang sudi derma...sedey kan? mcm 2 jgk perasaan orang lain yang memerlukan...

13 comments:

nelly said...

Nelly takut !!!
hehe

tahniah !

Prince Halilintar said...

pernah sekali je derma darah..tapi 2 kali kne reject sbb xpenuhi syarat tuk derma...ehehe

nabilah_2908 said...

alahai.....ngeri la tgk lebam2 tu..

sy tk penh lagi derma darah...enth bila la nak dpt kekuatan tu...kalau kita pengsan...lepas tu derma darah boleh tak..? hahaha...xde la ngeri sngt.. ;P

jom ke APA KATA HATI pulak ;
BLOG REVIEW:BRIGHT OR DARK

mOon jOhari said...

Nelly ~~~ jangan takOt...rileks jea..sedaQ2 jarum dh msuk...

mOon jOhari said...

Prince Halilintar ~~~ xpe...kali ke3 mesti bley derma...

mOon jOhari said...

nabilah_2908 ~~~ lebam2 tu sakit...oOo kira nk dema darah di bawah kesedaran diri la ye? xtaw lak.. hehehe...dh terjah blOg Prince Halilintar...

Mama Melissa said...

Fini dulu masa org hosp dtg kolej, terniat nak derma darah.. dah ready2 semua tengok2 FAILED sbb dia tanya ada migrain tak? So fini jawab ada... terus dia kata cannot... huhu..

http://thefininfinity.blogspot.com/

mOon jOhari said...

Mama Melissa ~~~ ala...sayangnya kan...nak buat cmna...hnya sekadar bley jeles dengan mOon je...hehehehe

mOon jOhari said...

mykhalis ~~~ hahaha...muka dah gagah perkasa..tp takut jarum lak..hehehe...penah jumpa sorg kawan lelaki yang mcm ni masa nk buat akupuntur

Cik TeN10 said...

uishhh smpai lebam2.. takutnye tgk..

penah jugak nk derma darah tp tak kesampaian sbb xckup berat.. kihkih ^.^

budak kampung said...

saye takot jarommm hahaha

kalau tak malas,boleh singgah,
maen pegang2 depan orangramai
nasi goreng petai super masyukkkkk

mOon jOhari said...

Cik TeN10 ~~~ kulit mOon cap ayam...mmg mcm 2...heheheheheheh

budak kampung ~~~ ala...x macho la takOt jarum...hmm...dh singgah dh...dah habes pn mkn nasi gOreng petai yang kamu hidang tadi...

McNa said...

besar pahala bila kita memberi
mcm kena gigit semut je kan
http://mcna-health.blogspot.com/