Thursday, 21 April 2011

TeloQ Rebus

Selamat Tengahari...
Baru pas makan ke? Opss....sOrry...menganggu!
Biar gambar kat bawah ni menceritakan pe ke hei nya...


VV
VV
VV
VVVV
VVV
VV
V








Nampak sedap ke? nak try?
jeng! jeng! jeng!
 
Sekali lagi...biaQ gambaQ kat bawah ni menerangkan resepinya...



VV
VV
VVV
VV
V




RATUSAN telur direbus dengan menggunakan air kencing di wilayah Zhejiang, China dengan menggunakan resipi berusia ribuan tahun lalu.


BEIJING - Sebuah kedai di wilayah Zhejiang , timur China menjual telur yang direbus dengan air kencing budak sekolah dan ia merupakan resipi tradisonal berusia ribuan tahun, lapor sebuah akhbar semalam.


Chef makanan tradisonal, Lu Ming berkata, dia mahu mempromosikan semula makanan tradisional itu sehingga ke peringkat antarabangsa.


"Air kencing tersebut dikumpul daripada pelajar sekolah lelaki yang berumur 10 tahun, mereka kencing di dalam sebuah tong dan kami mengambil air itu pada setiap hari.


"Telur-telur itu akan direbus dalam air kencing tersebut dengan kulitnya," katanya.


Eiii yuckssss! macam2 la depa ni...x cukup teloQ palsu...sekarang teloQ rebus berperisa urine lak...

21 comments:

Azmie said...

euwwwww..... wek!!

mOon jOhari said...

aittt...jangan muntah kat sini...jalan terus pas2 belok kiri...toilet kat sna...hehehehe

mykhalis said...

wahahahha.. ingatkan telur rebusan herba tadi..ataupun orang panggil telur bendang??

mOon jOhari said...

mykhalis ~~~ telur bendang ka telur pindang? ka telur rendang? lalalala ~~~~

MayaKirana83 said...

bwuekkkkk...moon,sib baik laa moon hbaq suhh jgn tgk masa kami mkn td...

Miss Tira said...

Gelinya. Huuu, muntah hijau. Uweeek..

Pendekar Laut said...

gooodddd..macam-macam china ni,kretif dalam 'mencipta'.hoho

Cik Bidadari said...

eeeeeeeeeeeeeeeeeee.... memacam benda pelik semuanya dorang punya. idea melimpah ruah... eeeeeeeeeeeeeee

mOon jOhari said...

MayaKirana83 ~~~ moon bukan pa...takut teringin nk ase jah...hahahahaha

Miss Tira ~~~ aittt...jagn muntah kat sini...jenuh nak lap muntah ijO 2... ^_^

Pendekar Laut ~~~ 2 la...mana la dtg ny ilham2 depa ni...

Cik Bidadari ~~~ kalo nk idea melimpah ruah kena makan telOq rebus perisa urine...hehehehe

Ardini Humaira said...

yieeeekkssssssssss ape la makan telur cenggitu huhu

mOon jOhari said...

makanan antarabangsa tu...hehehe...pengOtoQ kan?

www.fierapirot.bolgspot.com said...

buweekkk!pengotor nye...geli aku nk mkn..hohoho..thanks moon..=)

mOon jOhari said...

Lupa nk tulis...Sekadar pOst di bLog dan jangan makan pOst ni...hahahahaha... thanks jgk untuk kOmen hang yang mabeles ni...hehehehe

Koding said...

Rebus telor dgn 'air telor'...
Sungguh kurang sopan...

mOon jOhari said...

kOding ~~~ dh le air telor...telor x cukup umoQ lak 2...opsss...telebey suda!

ApiH said...

kalau pergi kenduri kat China, hati2 la ye klu dapat telur...

mOon jOhari said...

a aah kan...cmano nk check yea? adakah menggunakan deria bau atau deria rasa? heheheheh

rj Etika said...

habestu makcik tu selamba je pegang teloq tu? demm...euuwww~

mOon jOhari said...

rj Etika ~~~ nk jgk ada air tangan makcik 2...hehehehe...

Cik TeN10 said...

wekk.. aduhh macam2 la org cina ni.. pelik2 diorg nih..

mOon jOhari said...

kalo x pelik 2 bukan org China Cik Ten10