Thursday, 21 April 2011

Ulam-ulaman Kesukaan

Ayah mOon berasal dari negeri Cik Siti Wan Kembang...So, mOon de sorg nenek sedara kat sana....mOon suka tengOk muka dia yang awet muda tuh...bila tnya pe petuanya dgn simple dia jawab amalkan mkn ulam-ulaman

......

Cukup membuka selera walau sekadar ulam-ulaman, nasi panas2, ikan gOreng dan sambal belacan kalo sambal tempOyak lagi x ingat dunia punya pulun (orang Perak suka sgt tempOyak)....tak pandang lauk pauk lain dah

......


Ni ulam-ulaman yang beraja di hati mOon :-


1) Daun Selom


Selalu beli kat pasar malam...seikat RM2...Buat sambal nyiOk sedap nih...


2) Pucuk Betik


Habis pOkok betik kat kpg mOon kerjakan...hehehehe...


3) Petai oh petai


Kalo nak taw, ayah mOon hero cari petai kat kampung...salah satu punca rezki ayah...moOn suka makan ulam petai wlpn pas2 kena bersugi gOsok gigi berkali2, mkn chewing gum...hatta makan kat kedai makan pn moOn akan tibai!


4) Jering


Kalo dapat yang muda mmg best nih....x bley mkn banyak2 sbb ase dia pedar sket..pas2 ssh nk cOntrOl kentOt angin...hehehehe


 5) Kerdas


Asyik ulam-ulaman yang de bau je mOon ni...nk buat cmna kalo dh sedap...ase dia lemak2 sket...sedap...cuba la...! ada jual kat pasr mlm...tp yang ayah carik lag sedap...


6) Pucuk Pegaga


 Sama mcm pucuk selOm..kalo buat sambal nyiOk mmg walaweh la....gaga pegaga!


7) Kacang bOtOl


Ni ulam yang paling selalu singgah kat peti ais umah mOon...sbb...senang sgt nk jumpa ulam ni berbanding ulam2 lain...


Sejak berhijrah ke KolompO ni jarang dapat menikmati ulam-ulaman fresh mcm kat kampung...sebelum balik kampung dah buat list ulam-ulaman kat ayah dan mak...siap bungkus bawak balik sini lagi...

Kebanyakkan ulam-ulaman berwarna hijau dan ada bau...tumbuh-tumbuhan yang ada bau ni biasanya elOk untuk buang angin...

Pe ulam-ulaman yang bertakhta di hati anda??


p/s : sume gambar rOdek2 kat gOogle...





27 comments:

ApiH said...

sedap nye... makan pulak dengan budu.. memang terbaeekkk.. hahaaa..

mOon jOhari said...

woOo...budu...tidakkkkk! feberet jgk 2...kalo malas buat sambal amek je budu..tenyeh cabai melaka sket...perah asam limau....perghhh...dap nye...

~~Ticer Wann~~ said...

like ulam..kalau petai prefer taruk dalam sambal udang/bilis cz xtahan kalo makan mentah2... jering ngn kerdas xpenah try lagi... tgk gambar ulam teringat nasi kerabu my mom..owhhhhh T_T

Ai Ni.. said...

suka sangat daun selom,pegaga and petai..cumapetai jarang makan coz......jeng jeng jeng...haha

cik toora said...

betul2,sy suke petua ni..mak sy pon de ckp nk awet mude kene mkn ulam2 ni..sy paling suke "PEGAGA"..pewh,sedap cicah ngn tempoyak..:)

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

saya n ayah saya memang giler ulam... kt umah makan nasi, kuah n ulam jer pon leh jalan :)

mOon jOhari said...

ticer wann ~~~ sume ulam kat atas moOn suka makan mentah2...kerdas lebey sedap berbanding jering sbb dia lebeih lemak dan x pedar...

mOon jOhari said...

Ai Ni ~~~ jeng jeng...sbb ada bau...sampai penyahtinjaan pn bau...hahahaha kan?

mOon jOhari said...

cik toora ~~~ pegaga gaga gaga! nti kita bawak bekal ulam-ulaman dengan tempOyak...de bran?

Mama Melissa said...

wahhhh... semua ulam ulaman ni my favourite okay!!! aduih rasa macam nak gi carik jer petai tu haaa... hehhehehe.

http://thefininfinity.blogspot.com/

mOon jOhari said...

Taufiq ~~~ x elok jalan time makan...heheheh...gurau2 je...ulam-ulaman mmg membuka selera...siap bertambah nasik lagi kan?

mOon jOhari said...

Mama Melissa ~~~ 1, 2, 3 gooo...cari petai...hehehehe....kat KL ni banyak petai yang dh siap2 kOpek...x mcm dalam pic 2 kan?

qucachahir said...

wow..banyak nye ulam.. ;)
suke petai!..

qucachahir said...

blog yang comel..follow u.. =)

mOon jOhari said...

qucachahir ~~ tq mydear...follow u 2...dan...napk ny petai menjuarai...waaa...bangga jadi anak pencari petai...!

qucachahir said...

hehe..petai best walaupown bucuk..tapi sweet..

mOon jOhari said...

Owh petai...sungguh enak dimakan begitu saja...lalaalalala ~~~~

Miss Tira said...

Jering dengan petai tu fuh bahaya tu. Hahaha. Yang lain Tira suka ^^

Cik Bidadari said...

me-me-me.... suka no 3 no 6 dengan no 7 dengan pucuk gajus

Syuxer said...

ulam2 ni memang saya suka makan..ulam pegaga no 1,pahtu kerdas pahtu petai,pahtu ulam raja dan seterusnya heheh..cicah ngan budu,pergghhh..xde lauk pun xpe heheh

mOon jOhari said...

Miss Tira ~~~ jering dan petai mmg bahaya...mbuatkan daku x bley cOntrOl jumlah nasik! hhehehehe

Cik Bidadari ~~~ wOw...dh lama x mkn pucuk gajus...kena masuk dlm order list kt mak sebelum balik kampung..hehehehe

Syuxer ~~~ nampaknya kita x bley mkn sama2...nanti berebut ulam...nanti mOon tercubit kamu sbb ulam cmano...hehehehe

Prince Halilintar said...

yup. betul gak tu..sume aku mkn kecuali yg petai n jering tu xpandai mkn la..hehe

mOon jOhari said...

Prince Halilintar ~~~ hang x pandai makan? haru2...bukak mulut...sumbat bahan2nya...kisar (pakai gigi bukan blender)..pastu guna sekuat tenaga untuk telan...hehehehe

HonEyBuNNy said...

alamak....

ila xmakan ulam2 coz sayur pun xmakan...tu kulit xlawa..hhehe

dah cuba nak makan tapi xlalu..huwawwa

mOon jOhari said...

HonEyBuNNy ~~~ sesungguhnya kamu tergOlong dlm gOlongan yang rugi...hehehehe...mmg sesetngh org mcm 2...nk buat cmno kan...

Cik TeN10 said...

Cik TeN10 suke kacang botol !!! rapuh.. sedapp bangat..! hihi :)

mOon jOhari said...

Cik TeN10 try makan jering..rapuh jugak...sedap...elOk untuk buang angin...