Tuesday, 31 January 2012

Perlukah memilih yang mencintai dari yang dicintai ?






Entri kali ni bagi mereply entri sahabat mOon iaitu cik tucin tiut yang shengal ubi yang diberi tajuk Perlukah memilih yang mencintai dari yang dicintai ? 


Ala der...senang je nak jawab sOklan hang nim ... hadOi ... der...lu sendiri kenai dia Opsss MEREKA kan? nilai sendiri la ... tepOk dada tnya selera... mana aku taw selera hang ...kihkihkihkihkih...kurang ajaQ punya jawapan dari aku ye cik tucin tiut Oiii.... 


Ok serius time!


mOon tidaklah pandai memberi pendapat apatah lagi nak mOtivasikan orang...ini sekadar pendapat mOon berdasarkan pengalaman mOon sendiri sahaja..


Bila anda berada dalam situasi tak tahu nak pilih yang mana satu antara memilih yang mencintai atau dicintai , memang sangat sukar nak hadapi ... diluah mati mak ... ditelan mati bapak .... dan dah tentu mereka lah antara yang terbaek di antara yang terbaek sehingga kita perlu buat penilaian akhir sebelum amek keputusan ... kan?  dan itulah yang mOon lalui beberapa bulan lalu ... 


hadOiii...letih menaip ... jOm layan lagu ni bagi feeling lebey sket ... 






Macam mOon bgtaw kat atas tadi ... kita sendiri yang mengenali mereka ... dan kita sendiri yang tahu menilai mereka ... penilaian orang sekeliling hidup kita itu perlu tapi jangan biarkan kata-kata mereka mempengaruhi keputusan kita...takOt menyesal di kemudian hari pulak nnti ... 


LIST kan kebaikan dan keburukan mereka ... juga listkan kelebihan dan kekurangan seandainya kita memilih salah satu dari mereka ... so ... nampak kan yang mana satu patOt kita pilih ...?




Antara yang dicintai dan yang mencintai kita ... Soal hati ... memang sangat susah nak buat keputusan ... takOt salah buat keputusan ...dan dlm hidup ini kita takkan terlepas dari buat silap ...itu la risikO yang kita kena tanggung ...


Ni teOri mOon :


Yang mencintai = Keperluan 
Yang dicintai = Kemahuan 


Penah belajar EkOnOmi Asa atau Perdagangan tak ?


PERBEZAAN KEPERLUAN DAN KEHENDAK

KEPERLUAN
•Mesti dipenuhi untuk terus hidup
Makanan,Pakaian, Rumah
•Sama untuk semua orang
•Tuntutan semulajadi
•Mudah dipuaskan
•Mengikut peringkat -Maslow

KEHENDAK
•Untuk hidup dengan lebih selesa
Kereta, tilam,TV
•Berbeza ikut taraf hidup
•Dari pengalaman
•Tidak terhad
•Tiada keutamaan 




SUMBER : Cikgu Zan


Lebih kurang macam tu la cara kita menilai untuk buat keputusan ... 


Biasanya jika kita mencintai sesOrang seikhlas ati, kita akan sentiasa mencari jalan / cara supaya si dia akan sentiasa berasa bahagia di sisi kita ... sama jugalah orang yang benar-benar mencintai kita ...


tak ada guna kita mengejar pada yang belum pasti mencintai kita sebagaimana kita mencintainya....hargai lah yang mencintai kita setulus ati sementara belum terlewat ... jangan biarkan si pencinta itu berlalu baru kita mahu menangisinya ...


hah amek lagi lagu ni ... kasi feeling kaw2 lagi maaaaa... 








usah diikut sangat kemahuan hati ...


ikut HATI , mati ...
ikut RASA , binasa ... 
ikut NAFSU , lesu ...


Allah kurniakan kita mata untuk melihat , telinga untuk mendengar dan akal untuk berfikir ... 


kOrbankan sedikit kemahuan demi keperluan yang lebih diperlukan dlm jangka masa panjang ... 


Istikarah dan tawakkal je ... 
mencintai tak semestinya memiliki dan harus jua redha dengan takdirNYA...







Pesan kamu dulu : sebaek2 perancangan adalah rencana yang telah diaturNYA... antara kau dan aku ... hanya kita yang mengerti ... 





10 comments:

KhaiRin - anies said...

ada org hatinya tabah ada org tidak...

mOon jOhari said...

mOon separuh separuh ... tapi masih kategOri kuat ...

Cik TeN10 said...

setuju dgn statement last skali tu.. istikharah dan tawakkal..kita usaha setakat yg mampu yang selebihnya berserah pada yg Esa.. benda yg kita suka/ syg tak semestinya Allah suka/syg kan.. Dia lbh mengetahu apa yg terbaik buat kita.. :)

merpatisejoli45 said...

hye,sudi tak tukr banner ngn saya?
if bermint tgglkn komen di blog saya ye. :)

done folow u, jmput jd folower saya blik ye. :)

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

memang susah bila kena pilih ni kan.. hehe.. benda2 cam ni jgn wat main.. kena pilih yang tebaik untuk mase depan :)

..cik gugu.. said...

saya pena rasa cmni .. tp akhirnye sy plih dicintai drpd mencintai ..

pink lovish said...

sye folo awk..kalow sudi folo blik.:))

nabilah_2908 said...

kalau sy pun...sy akan pilih yang mencintai...

yg dicintai...belum tentu sama perasaannya dengan kita.... :)

~~Ticer Wann~~ said...

setuju.. istikharah tu penting dalam mencari jawapan pasal ni...

kalau mencintai kita tapi kita tak mencintai dia camna...? ;)

mOon jOhari said...

cinta buley dipupuk kan ?