Saturday, 2 July 2011

the real dOraemOn dan nObita

Lalalalalalala...ari-ari keje....lalalalalalala...gumbiranya bekeje.... (tipu!)
2 la kata-kata mOtaivasi bila malas nak keje....Opssss ada ke ari rajin mOon nak keje....hehehehe....


beberapa ari lepas mOon ada jOin Contest Saya Suka Berimaginasi anjuran http://fiqracake.blogspot.com/ dimana mOon berangan nak ada kuasa mcm dOraemOn....ni mOon cOpy paste sket cerita sal dOraemOn dari blog kawan baek mOon Cik Tucin Tiut ...kami sama-sama peminat kartOn DoraemOn...


Doraemon  adalah sebuah manga Jepun popular yang dikarang oleh Fujiko F. Fujio (nama asal Hiroshi Fujimoto) sejak tahun 1970 dan berkisah tentang :------

  • sebuah robot berbentuk kucing yang datang dari abad ke-22, Doraemon. Dia dihantar ke zaman sekarang untuk menolong Nobita, seorang budak yang pemalas, agar keturunan Nobita dapat menikmati kejayaannya daripada terus menderita dari segi kewangan - yang bakal terjadi di masa depan - yang telah diakibatkan oleh kejahilan Nobita.




  • Cerita Doraemon julung kalinya muncul pada Januari 1970 dan diterbitkan dalam enam majalah yang berlainan secara serentak. Sejumlah 1,344 cerita asal telah direka selama ini, yang diterbit oleh syarikat Shogakukan di bawah jenama komik Tentōmushi  (ladybird/kumbang kura-kura) yang menjangkau 45 jilid. Cerita-cerita tersebut dikumpul dan disimpan dalam Perpustakaan Pusat Takaoka di bandar Toyama, Jepun, yang merupakan tempat kelahiran Fujiko.
  • Doraemon pernah dianugerahkan hadiah utama Anugerah Kebudayaan Tezuka Osamu pada tahun 1997.
  • Setelah lama wujud di dunia komik dan animasi, Doraemon merupakan salah satu watak animasi yang popular bukan sahaja di Jepun dan Malaysia, bahkan juga di negara-negara Asia dan Eropah.




Chumil kan diOrang nih....kan best kalo dOraemOn nih betOi2 wujud....mOon akan culik dia....hehehe.....eh....dOraemOn mmg ada la...betOi...ari tu mOon ada tunjuk the real spOngebOb kan...kali nih mOon tunjuk the real dOraemOn dan nObita...CikteN10 pernah jumpa diOrang x????





Tada.....baaa cak ~~~







15 comments:

echaRierie said...

yeahhh ! sy sdg baca buku sejarah doreamon..
Doraemon sgt cute.. :D

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

x slh sy kan pengarang komik doraemon ni kan selalu kena buli ms kecik (mcm Nobita tu la) jd dia selalu berharap ada penolong mcm doraemon tu..dari situ dia komikkan watak imaginasi dia tu..x tahula kalau info sy nih salah hehe..

p/s: nnt jengahla blog cik betty selalu ya..nnt kita blh jd kwn baik dlm dunia blog hehe ^^

KAMIHIDUP said...

wahaaaa.

Bidadari Syurga said...

hehehehehehehe comel2...

fadh leyanie said...

doraemon kartun lagi cute dari doraemon manusia yg nmpak pusat tu.wahaa..:P

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

badan doraemon sebjik cam ko.. bulat kembang jerk... hahaha

ArulchelseA said...

dulu minat gile doremon ni..masa kecik2 dulu la..kih kih kih skang ni minat jugak..tp minat conan.. kihk ih kih

Syuxer said...

doramon citer best..dulu2 selalu layan citer tuh..sekarang dah tak layan dah..heheh.

muhamad hanif said...

ahahahha..


macam haram tau...

Anak Wak Mail said...

tetap xsuka nobita sampai bila2..hahaha

Arpiiz said...

haha, apahal dengan kocek doraemon tu..^^

Bigdaddyz said...

suka lagu doremon ...kiut

siti kektus said...

doraemon, sapa je yg tak suka, dah la comel. hehehe

an, an, an, tote mo daisuki, doraemoonn~

ApiH said...

doraemon setiap sabtu, jam 730 pm di ntv7.. heheee...

shafiqabdshukor said...

saya pon suke..
meh bace ending cerita doraemon...

http://duniamohdshafiq.blogspot.com/2011/07/doraemon-happy-ending.html