Monday, 13 June 2011

Luahan Rasa Untuk Kaum Lelaki

Bismillahirrahmanirrahim.....


Untuk pertama kalinya mOon nak bercerita luahan perasaan di tentAng bOolan dot blOgspOt dot cOm.....mungkin nih entri paling panjang mOon taip kOt....tak dapat nak membendung lagi perasaan nih....huhuhuhuhuhu 




Lelaki dan wanita diciptakanNYA untuk saling lengkap melengkapi kehidupan ni....masing2 mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri...jadi yang mana cacat cela kita tampal bersama....itu adalah jalan sebaik-baiknya dari menyalahkan sesama kita....


mOon akui...hidup ni akan susah kalo tak de lelaki...yelah...kaum wanita...sinOnim dengan panggilan kaum yang lemah kan...??? lelaki lak sinOnim dengan gagah perkasa dan tak mudah mengalirkan air mata....mesti la kami kaum wanita yang lemah ni memerlukan kaum lelaki yang gagah perkasa ni untk melakukan kerja2 yang tak mampu kami buat....tak gitu?


Lelaki mempunyai emOsi ibarat getah iaitu sesuatu perasaan itu hanya sekejap sahaja...manakala wanita mempunyai emosi seperti Ombak yang mana emOsinya sukar untuk reda....tapi keegOan lelaki mengatasi emosi mereka...sebab tu mereka sukar untuk mintak maaf...


Bagi mOon, lelaki adalah sangat sukar dimengertikan....sukar diramal........kalo mereka cakap atau tunjuk kasih sayang itu belum beerti ianya lahir dari hati...dan...kalo mereka kurang membicarakan atau menunjukkan kasih mereka bukan beerti mereka tidak sayang mahupun mencintai kita.....


wahai lelaki...jangan kamu lenakan kami dengan kata-kata indah kamu sedangkan kamu tak bermaksudkan ia...dan jangan kamu abaikan kami kaum yang lemah ni dengan keegOoan kamu....


Semua wanita ingin disayangi, dikasihi dan diberi perhatian.....sekali lagi...ye...kami kaum yang lemah....kami mahu rasa yakin berada di sisi hidup kamu wahai lelaki...kami ingin sentiasa didampingi kamu....


kamu diberi akal yang lebih banyak berbanding wanita...jadi....letaklah akal kamu di hadapan perasaan....dan kami berharap kamu wahai kaum lelaki dapat membimbing kami ke jalanNYA...bukan mengkhayalkan kami dalam candu kata2 manis kamu lalu meninggalkan kami dalam terpinga-pinga.....


Entri ni dah cukup panjang...makin panjang berjela mgkin lebey banyak salah yang akan lelaki nampak dlm entri nih.....bukan niat nak salahkan sapa2...cuma letih la dengan perangai lelaki yang mmg susah nak ramal nih....






Untuk KAMU....
Allah turunkan hujan untuk hadiahkan saya pelangi yang cantik....tapi sayang...pelangi mmg bersifat sementara....walaupun hadir kamu seketika cuma tapi ianya memberi MAKNA yang pelbagai dalam perasaan saya....thanx a lOt!


maAf...mOon jiwang sket arini....SEKIAN ~~~










30 comments:

Freaky said...

menarik entri ni.. bagus kalau lelaki baca

Scya Lollita said...

serbu laki2 soh deme bace . h0h0

mOon jOhari said...

thanx...
kalo kamu merasa perasaan yang mOon nak sampaikan kamulah buruan wanita...yeahhhh! :)

mOon jOhari said...

Scya Lollita ~~~ mmg lelaki kena baca nih....geram nih....grrrrrr,,,....

~~Ticer Wann~~ said...

dorang memang complicated... sama macam kita.. dorang akan cakap kita makhluk yang complicated... ada point kat dalam entri moOn yang Ticer setuju :)

Kenapa awak follow saya?
Tak payahla renggang-renggang..rapat-rapatla syok

mOon jOhari said...

thanx ticer...taip ni pOng dah nanges...mmg lemah betOi la...hahahahhaha

siti kektus said...

Wuu wuu~
lelaki mmg mcm 2 la moon, kejap elok, kjp x,

ble kte beria setia, dia pulak main kayu lapan, sobs!

Khairy said...

peh...jiwang beb. Ala...tak semua laki cmtu, cume moon tak jumpe lagi yang betol nye. Just don't give up..huhu

mOon jOhari said...

siti kektus ~~~ mmg susah nak faham kan? hehehe

Khairy ~~~ mmg x semua...tapi kebanyakkannya mcm 2....x pernah giv up...yeahhhhh!

qucachahir said...

ai..tacing dalam nie moon.. ;)
hehe..saba oke..
lelaki yang dicari pasti datang.. :)

mOon jOhari said...

qucachahir ~~~mmg entri nih utk buat org atcing pOng...hehehehehe....

[p@kcikLie] : [ mamaDiana] said...

erk ada yg geram, pasal lelaki ....harus di ambil berat ni..Tq menerima kami seadanya..ceh ayat poyo pCL...

well, memang kita saling melengkapi..so kena ada tolenransi antara pasngan ..baru la hidup aman damai...berkat lagi..insyaAllah.

Nway..my main blog http://villakejora.blogspot.com.

2nd blog tu is my wife punya.

mOon jOhari said...

[p@kcikLie] : [ mamaDiana]
ye...lelaki sila lebih prihatin....sama2 menerima seadanya....

dah fOlLow kedua2nya...nice blOg!

suha said...

lelaki sukar di fahami (^_^)



sesiapa pon bleh jd Katak Cun cik suha hehehe asalkan selalu dekat di komen lala tiade tarikh tutup,cuma pemerhatian di buat di setiap entry *poyo kan?*

KAMIHIDUP said...

lelaki itu mutu keunggulan, wahaaa.

mOon jOhari said...

suha ~~~ esOk mOon jOin ye....btw...nice la blOg kamu!

KAMIHIDUP ~~~ tepat sekali! :)

Aimi dan Pakcik Hashim said...

wah. lelaki mana ler yg buat ko marah ni

Syuxer said...

laki dan perempuan dicipta saling melengkapi..cover itu ini..baru ngam..kalau sama memang huru harala..

mOon jOhari said...

Aimi dan Pakcik Hashim
~~~ laki ari tu la bro aimi....tOlOng cubit dia utk mOon...jaat dear tu.... :p

Syuxer ~~~ yup...tepat sekali!!! 0.1markah...hahahahaha

Jo Qusary said...

Err... nape bila aku baca nie aku rasa mcm aku yg lelaki dia pulak yg perempuan, haha...

mOon jOhari said...

Jo Qusary ~~~ musykil saya di situ..hikhikhik..menusuk kalbu barangkali... :p

MFI said...

mmg betul lelaki ni susah dijangka..tetapi mereka juga ada kelemahan yang sangat ketara..iaitu wanita..

ParkAir said...

Huhu bukan orang pompuan ke lagi payah nak ramal.. anyway nice post. Boleh wat novel la pasni.

ArulchelseA said...

sabo je la moon..msing2 de kekurangn dn kelebihan....

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

alamak cik bulan kembang ni jadi heroin la.. betol tu..... aku sebagai lelaki pon sokong ape yang ko cakap sume tu... lelaki ni perlu guna sebaik2 9 akal yang dikurniakan tu :)

UNA budak BAEQ said...

lelaki mmg penting tapi susah bebnor nak cari lelaki sekarang . erkk :p

fadh leyanie said...

dalam kes ni..yane rasa sama je..kadang2 wanita juga sukar di ramal..
begitu jugak lelaki..yg penting jangan suka mainkan perasaan org lain..

Bro Ery said...

Hmm.. No komen.. Sebab manusia ni complicated dan memang susah untuk diramalkan..

echaRierie said...

moon I like this entri..
hehe :)
highlight tue suka sgt ! :)

ayleencutegirl said...

hye moon !! datang lawat blog moon ;)