Thursday, 16 June 2011

mOon Bercerita Tentang Gerhana Bulan

Arini bukak je gOogle mesti kamu-kamu semua nampak nih kan???


see??? tengOk la...pak gugel pOng sayang kat mOon taw....hehehehe

Ini kerana terjadinya gerhana bulan  pada jam 4.13 pagi tadi dan akan terjadi lagi pada 10 Disember pada jam 10.33 malam...mOon pOng baru taw pagi tadi....dengaQ ceritanya gerhana bulan ni jadi dalam tempOh 1 dekad....

Menurut sumber mynewshub :
KUALA LUMPUR – Satu fenomena yang jarang berlaku iaitu gerhana bulan sepenuhnya akan terjadi pada Khamis ini.
Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Othman Mustapha berkata, fenomena itu dijangka berlaku antara pukul 1.25 pagi sehingga 6.59 pagi.
“Oleh itu semua masjid dan surau disaran supaya mengadakan solat sunat khusuf dan khutbah gerhana,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.
Mengulas lanjut, Othman berkata, Masjid Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Masjid Putra akan menganjurkan solat sunat khusuf pada pukul 3 pagi.
Menurut beliau, aktiviti cerapan akan turut diadakan di Masjid Putra, melalui kerjasama Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia dan Institut Latihan Islam Malaysia.
“Ibadah sunat seharusnya ditunaikan sebaik mungkin kerana fenomena ini jarang-jarang berlaku,” katanya lagi.



berjalan-jalan dengan pak gugel dan ditunjuknya mOon gambaQ nih...di KL 17 ogos 2008 sebelum subuh....sumber SINI




Gerhana bulan terjadi bila bumi berada di antara matahari dan bulan pada satu garis lurus yang sama, sehingga sinar matahari tidak dapat mencapai bulan karena terhalangi oleh bumi.

Kita buley tengOk gerhana bulan ni secara direct tanpa pelindung mata (glases) kerana cahayanya tak merOsakkan mata seperti cahaya gerhana matahari....

bOolan mmg chantek....penyeri di kala gelapnya malam...tak gitu????

20 comments:

Syuxer said...

jeles lah google sayang ketat2 kat awk neh weh..:)..dahla comel2..

emm nanti awk telag ditag oleh saya

http://syuxermelankolia.blogspot.com/2011/06/1st-anniversary-giveaway-dunia-sebenar.html

nanti awk ada masa, awk joinla..:)

mOon jOhari said...

Syuxer ~~~ jeles kan tanda sayang...hahahahaha.....chumil nih xde sudahnya...bwuekkkk :p

mcm best ja G.A nih....nti mOon terjah!

en_me said...

chantek kanns..

[p@kcikLie] : [ mamaDiana] said...

mO0ng..jangan 'gerhana' dah ler...kami memlukan sinar dari blog mung ni...hahaha .

[PCL]

mOon jOhari said...

en_me ~~~ yup...!bOolan mmg chantek...hahahaha

[p@kcikLie] : [ mamaDiana]
xpa...gerhana sat ja....chantek lak 2...hehehe...tapi chantek lagi bulan mengambang kan?

Aisyah Aina said...

cantik!
femes betul kamu ni sampai google sayang....haha

mOon jOhari said...

Aisyah Aina ~~~ mesti la glamer...ai kan gila glamer...eh glamer dengan femes sama kah?

mOon jOhari said...
This comment has been removed by the author.
KAMIHIDUP said...

:)

nabilah_2908 said...

engkau laksana bulan.........

ha..sila sambung lagu ni.... ;)

si pai epal said...

cik moon suka gerhana jugak ke ? hehe..
nway, come visit n follow my blog k..

http://epalpai.blogspot.com/

nawal addina said...

bulan tu ;)

ArulchelseA said...

Moon ambik trus la gmbar google tu wat header... kih kih kih.. jd kenangan..tk dah kat google pas ni..

mOon jOhari said...

KAMIHIDUP ~~~ senyum...x perlu kata apa2...

nabilah_2908 ~~~ tggi di ats kayangan...lalalalalala~~~~

si pai epal ~~~ mOon mmg suka bOolan...nti mOon dtg blOg kamu ye...

nawal addina ~~~ chantek kan???

ArulchelseA ~~~ cadangan yang bernas tapi x mau guna sebab bOolan pak gugel bukan kaler kuning

NeQBaQ said...

ingat nak pergi tengok, tapi bangun2 dah pkl 6am.. heheee...

Siapa paling power??

Cik TeN10 said...

kite pn tahu bl tgk status member kt fb.. moon tgk x ?..

lalink7 said...

heheheeh..cantekk tp susah dapat pegang..hehehe..

fyna said...

creative google nih.



jom singgah n follow belog fyna.
http://inibelogfyna.blogspot.com/
:)

Bella Bell said...

saya pon sayang moon gak oteh.. hhehhehe

^__^v

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

gerhana topimagine xde ke ek... kejelesan melanda diri ku :)